RNK Split danas slavi 101. rođendan

RNK Split je osnovan 16. travnja 1912. godine u Splitu pod imenom Anarh

RNK Split je osnovan 16. travnja 1912. godine u Splitu pod imenom Anarh

Radnički nogometni klub Split danas slavi 101. rođendan. Klub je osnovan 16. travnja 1912. godine u Splitu pod imenom “Anarh”, u Plinarskoj ulici u Velom Varošu, na broju 7. Osnivač kluba je Šimun Rosandić.

Prigodom rođendana će u 19.30 sati u Parku mladeži biti i mala svečanost, na kojoj će posthumno biti nagrađeni Mario Duplančić, te braća Boris i Stane Krstulović, koji su zadužili klub. Mario Duplančić važi za najborbenijeg prvotimca Splita iz prvoligaške 1957/58 sezone. Za njega se govorilo da bi stavio glavu gdje drugi neće nogu. O tome kakav je borac bio najbolje svjedoči zapis iz knjige Milorada Bibića “Split je prva liga”:

“I na prvoligaškim terenima odlazio je s travnjaka okrvavljene glave. Jednom je u Beogradu i na utakmici s Partizanom u nesvijesti iznesen na nosilima. Tada je dobio težak potres mozga. Poslije su mu “otišle” obje arkade, imao je nekoliko teških ozljeda noge, jednom i – četiri slomljena rebra. Nikad se nije štedio, na svakom treningu je grizao kao da se radi o najvažnijoj utakmici prvenstva. Bio je idol mlađim igračima, najveće srce koje je nogometni klub Split ikad imao”.

Po Duplančićevom sudu najbolji igrač Splita u prvoj prvoligaškoj sezoni bio je – Boris Krstulović. On je, pak, bio najveći znalac, igrao je centarhalfa, ali ne pamti se da je napamet napucao loptu. Redovito je pokušavao spustiti loptu i po zemlji je dodati Iviću, Duplančiću ili Baranoviću. Čak se za poziciju koju je igrao govorilo da je prefin tehničar, oduzimao je lopte čitajući igru, a namjeran prekršaj mu je bio nepoznat pojam. Bio je kapetan Splita, a njegovi suigrači kažu da je imao i veliki autoritet kod trenera, te da se njegovo mišljenje posebno cijenilo. U povijest gradskih derbija ušla je i slika iz prvoligaške sezone 1957/58, kada se dva brata rukuju na centru. Tada je Boris Krstulović bio zadnji igrač obrane Splita, a njegov brat Stane Hajduka.

Stanu Krstulovića se pamti kao veliku Hajdukovu legendu, napadača iz one slavne pobjede nad Crvenom zvezdom od 2:1 1950. godine, kada je osnovana Torcida, gdje je bio najmlađi igrač na terenu uz bok legendama poput Frane Matošića, Bajde Vukasa, Vladimira Beare, Slavka Luštice… S Hajdukom je osvojio tri naslova prvaka i postigao je 119 golova. Posljednjih sezona igrao je obranu, a karijeru je završio u RNK Splitu, gdje je prešao 1958. godine i igrao u drugoj prvoligaškoj sezoni “crvenih”. Stane je govorio da je za “crvene” igrao iz gušta jer mu je i otac Ivan puno volio Splita, pa je tu ljubav prenio na sinove.

– I kad san igra za Hajduk, prvo šta bi reka nakon ulaska u svlačionicu bilo je: “Zna li ‘ko koliko je osta Split?” – riječi su Stane Krstulovića, koji je punim srcem igrao za oba splitska kluba.

Advertisements

Leave a comment

Filed under RNK Split, Slaven Žužul

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s