Belle i Rebić pune blagajnu, a Slaven Žužul stvara Split koji neće biti ovisan o njegovu novcu

Henri Belle i Ante Rebić

Henri Belle i Ante Rebić

Ako odlazak Ante Rebića doista bude vrijedan najmanje pet milijuna eura, sigurno je da će predsjednik Splita Slaven Žužul veliki dio toga novca investirati u pojačanja.

Dok traje bitka za Europu u kojoj Split ima važnu ulogu i dok se paralelno razvija interes za Antom Rebićem sa svakim njegovim novim pogotkom i dobrom partijom u crvenom dresu, zgodno je zapitati se kakav ćemo Split gledati sljedeće sezone.

Naravno da će puno toga ovisiti o tome hoće li klub iz Parka mladeži doista dohvatiti Europu. Ulaganja, odnosno klupski budžet, planirat će se prije svega kad se bude znao konačni rezultat u ovom prvenstvu. Taj budžet sigurno neće biti manji nego što je bio ove sezone, međutim mora se znati da Split pokušava riješiti kronični problem nedostatka igrališta, da se dosta novca investira u segment omladinske škole, poboljšanja infrastrukture. Ako se uđe u Europu, ponovno će aktualan postati problem nemogućnosti igranja na svom stadionu jer ne postoji dovoljan broj natkrivenih mjesta.

Prije dvije godine to se nije uspjelo riješiti jer grad Split nije dao suglasnost za radove u Parku mladeži, makar su braća Slaven i Jozo Žužul itekako voljni srediti stadion vlastitim novcem. Sve su to troškovi, sve se to mora uzeti u obzir kao i činjenica da su Žužuli od ulaska u klub i njegova lansiranja u vrh hrvatskog nogometa uložili najmanje sto milijuna kuna. Povrata sredstava za sada nema, to je nemoguće i očekivati, makar se puno očekuje od transfera 19-godišnjeg napadača koji bi mogao snažno odjeknuti.

Ako Rebićev odlazak doista bude vrijedan najmanje pet milijuna eura, sigurno je da će predsjednik Splita dio toga novca investirati u pojačanja. To je poslovna logika, to se nameće samo od sebe, pogotovo što je Slaven Žužul odavno dao naslutiti da ga zanimaju trofeji.

U razgovoru za naš list prije nešto više od dva mjeseca, dok se Split pripremao u Turskoj, rekao je sljedeće:

– Zanima me sportski rezultat u okvirima realnosti, danas je to svakako izlazak u Europu. U sljedeće četiri godine? Želimo biti prvaci, ali tek ćemo vidjeti je li to moguće.

Kad se zna da je samo Zagreb uspio razbiti dominaciju Dinama i Hajduka, a da u posljednjih osam godina nitko ne može blizu Modrih, jasno je zašto se Žužul pita je li to moguće. No on sigurno neće odustati. Prošlog ljeta Split je jedini od hrvatskih klubova trošio na pojačanja, jedini je platio odštetu u transferu Henrija Bellea iz Istre 1961. Kamerunac je tako postao najskuplji igrač u klupskoj povijesti, međutim taj potez Splitu će se definitivno isplatiti jer Belle već vrijedi milijun eura. I zbog njega se također dolazi u Park mladeži kao što je prošli petak stigao sportski direktor bečkog Rapida, Helmut Schulte, u pratnji Danka Đikića.

Nije, dakle, nemoguće da će Split ostati bez dvije najjače napadačke karike, Rebića i Bellea. Pogotovo ako se bude vodio zakonima tržišta. U Parku mladeži razmišljaju o njihovim zamjenama, sportski direktor Tonći Bašić između ostaloga vodi računa i o tome, Žužuli su uvijek spremni saslušati što o svemu misli i trener Zoran Vulić.

– Split mora postati stabilan klub na duge staze.

I to je rekao Slaven Žužul u Turskoj. Klub koji neće ovisiti samo o njegovu novcu. Zato je ovo ljeto posebno važno, Rebić i Belle su jaki aduti za punjenje blagajne, ali treba vidjeti hoće li sa Splitom igrati u kvalifikacijama Europske lige. Ako se to izbori kroz prvenstvo. To bi bila najbolja opcija, mercato ionako traje do 31. kolovoza, uvijek se stigne sve dogovoriti i realizirati. U svakom slučaju, Split će biti jak jer će i Liga 10 sama po sebi biti jaka.

Izvor: jutarnji.hr, 15.4.2013.

Advertisements

Leave a comment

Filed under RNK Split, Slaven Žužul

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s