U slučaju „tuneli Sveti Rok i Mala Kapela“ Slaven Žužul može od države tražiti milijunsku odštetu

Slaven Žužul Skladgradnja grup d.o.o.

Slaven Žužul Skladgradnja grup d.o.o.

Nakon objave rezultata vještačenja prema kojima se ne može utvrditi je li bojenje tunela “Mala Kapela” i “Sveti Rok” preplaćeno, očito je da će Državno odvjetništvo u dokazivanju svojih teza u slučaju “Skladgradnje” i njezina direktora Slavena Žužula ovisiti isključivo o verbalnim dokazima tzv. običnih svjedoka.

Takva situacija ne ide u prilog tužiteljstvu, jer je kod većine kaznenih postupaka uobičajeno da na svakog svjedoka optužbe bude predložen najmanje jedan svjedok obrane, te u konačnici sudsko vijeće ima jednaku količinu podataka za i protiv. Upravo zato se, kada god mogućnosti dopuštaju, nalažu stručna vještačenja, na koja se često može nasloniti konačni pravorijek o krivnji ili nevinosti.

Prvo vještačenje potvrdilo je tvrdnje Državnog odvjetništva, drugo je išlo na ruku obrani. Županijski sud u Zagrebu naručio je i treće u kojem se nije točno odredilo o cijeni bojenja tunela. Upravo zato je u slučaju bojenja tunela došlo do pomalo shizofrene situacije u kojoj se do odluke o krivnji dolazi zbrajanjem.

Ako tužiteljstvo procijeni da je bolje odmah odustati od kaznenog progona nego odluku o odbacivanju optužbi dočekati nakon dugotrajnog suđenja, postavlja se pitanje saniranja štete.

Kao privatnom poduzetniku i direktoru trgovačkog društva “Skladgradnja grup”, Slavenu Žužulu je ovakav razvoj situacije plodan teren za traženje odštete od države. Osim dva i pol mjeseca koja je proveo u pritvoru, ima pravo tražiti i naknadu materijalne štete zbog eventualnoga gubitka u poslovanju te naknade štete na ime duševnih boli i gubitka ugleda. Iznos odštete ne ovisi u cijelosti o egzaktnim parametrima, ali može se predvidjeti u usporedbi sa sličnim situacijama.

Ugrožena i obitelj

Bivši ministar turizma Ivan Herak tražio je od države pet milijuna kuna odštete nakon što je oslobođen krivnje. On je 2000. godine sa sjednice Vlade otišao na razgovor u zagrebačku policiju te je u pritvoru pulskog zatvora ostao čak 16 mjeseci.

Više od desetljeća kasnije, kad je pravomoćno oslobođen, zatražio je naknadu štete zbog pritvorskih dana. Osim boravka u ćeliji, u odštetu je uračunao i to što mu je uništen ugled političara, turističkog i sportskog radnika, zatim narušeno zdravlje, te je tomu dodao gubitak moguće zarade jer s njim više nitko nije htio poslovati.

U svojem je zahtjevu naveo da su mu propale investicije u nekretnine i tvrtka koju je imao. Kod konačnog iznosa koji se dosuđuje u slučajevima sličnim Žužulovu, u računicu ulazi i interes javnosti, težina optužbi kojima su osobe bile nepravedno podvrgnute, kao i učestalost javnih prozivki s protivne strane kojima su bile izložene i njihove obitelji.

Izvor: slobodnadalmacija.com, 28.2.20123.

Advertisements

Leave a comment

Filed under Slaven Žužul

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s