Godišnjica smrti Milorada Bibića Mosora, velikog navijača i prijatelja RNK Split

Splitovci se sjećaju Milorada Bibića Mosora

Splitovci se sjećaju Milorada Bibića Mosora

Ove nedjelje navršava se godišnjica smrti Milorada Bibića Mosora, novinara ali i velikog navijača i prijatelja RNK Split. Koliko mu je klub značio najbolje pokazuje to što je prema vlastitoj želji pokopan upravo u dresu voljenog mu Splita. U spomen na prijatelja članovi uprave Splita su u subotu u kinoteci Zlatna vrata prisustvovali projekciji filma Prvi splitski odred, koja se održavala u sklopu projekta “Uspomena na Borčiće”.

– Ovo je tužna prigoda, svojevrsne karmine našem Mosoru, ali ja ovdje samo ispunjavam njegovu želju, realiziram projekt koji je on zamislio – rekao je voditelj Kinoteke Vlado Ercegović.

– Borčići su bili veliki Mosorovi prijatelji te mu je Jelka Borčić nakon smrti muža Roberta, velikog zaljubljenika u film, poklonila njihovo filmsko blago. U međuvremenu je umrla Jelka, a umro je i Mosor. Večeras ćemo zato prvo pogledati film o Mosorovom klubu – dodao je Ercegović

Obitelj Borčić stanovala je u Tolstojevoj ulici u Splitu te su se u njihovom stanu još pedesetih godina održavale prve filmske projekcije. Imali su 35-milimetarski filmski projektor i cijelu kolekciju filmova. “Bilo je to znači prvo, ali pravo kućno kino u Splitu”, napisao je Mosor u svom tekstu 2009. godine najavljujući projekt.

U nedjelju članovi uprave i predsjednik RNK Split Slaven Žužul su posjetili Mosorov grob na splitskom groblju Lovrinac. Položili su vijence i zadržali se u tišini. Posjet groblju bio je posebno emotivan jer je prisutna bila i Mosorova majka.

Mosor  je umro u 60. godini u Kliničkom bolničkom centru Rebro u Zagrebu.

Leave a comment

Filed under RNK Split, Slaven Žužul

Leave a comment