Mosorijada – gost Slaven Žužul: „RNK Split je za nas na prvom mjestu“

Milorad Bibic Mosor – RNK Split

Popularni splitski novinar i osvjedočeni splitovac  Milorad Bibić Mosor  ugostio je u svojoj emisiji Mosorijada predsjednika RNK Splita Slavena Žužula netom nakon što je klub osvajanjem prvog mjesta u 2. HNL osigurao povratak u prvu ligu nakon gotovo pedesetogodišnjeg izbivanja.

Streloviti uspon iz četvrte u prvu ligu, kao i financijsko ozdravljenje kluba u stečaju dogodio se paralelno s dolaskom braće Slavena i Joze Žužula u klub koji su svojim entuzijazmom i pametnim poslovnim potezima jedni od najzaslužnijih za uspjeh momčadi iz Parka mladeži.

– Vjerovao sam u veliki uspjeh Splita, jako puno sam se trudio zajedno s drugim ljudima da taj uspjeh bude tako veličanstven kao što je i bio. Nogomet je moja velika ljubav još iz djetinjstva te je i to jedan od razloga zašto sam odabrao RNK Split, prisjetio se Žužul svojih prvih razmišljanja nakon ulaska u klub. Slaven Žužul je ispričao Mosoru kako se i on, kao mladić bavio nogometom te je tako kao igrač Kamena iz Ivanbegovina zapeo za oko Dinamovim skautima i njihovom tadašnjem treneru Miroslavu Ćiri Blaževiću koji je taletiranog veznjaka čak pozvao na probu u Zagreb.

– Istina je i to, ali je također i istina da moj otac nije bio sklon ideji da se bavim nogometom. Bio sam odličan đak i kako mi potječemo iz radničke, težačke obitelji, škola je uvijek bila na prvom mjestu. Najvažnije je bilo biti dobar radnik, a nogomet je bio u drugom planu, pojasnio je Slaven Žužul svoju konačnu odluku da ipak odbije ponudu renomiranog zagrebačkog kluba.

– Ja sam rekao ne jer je otac rekao ne, dodaje uz smijeh predsjednik RNK Splita. Doduše, nastavio je igrati za NK Kamen sve do fatalne utakmice sa Slavenom iz Trogira kada je u jednom protivničkom naletu zaradio ozljedu patele koja ga je definitivno udaljila od ozbiljnijeg bavljenja nogometom.

– Međutim, nogomet je uvijek ostao moja ljubav te se nekako kroz život, eto, pružila prilika da uđem u RNK Split. Osim toga, sa situacijom u klubu koji je tada bio u stečaju brata i mene je upoznao tadašnji trener Kamena i bivši Splitovac Drago Čelić te smo ovaj potez prepoznali kao dobru prigodu za stjecanje novih poznanstava i ulazak u malo drugačije poslovne vode, prisjetio se Žužul.

RNK Split je u vrijeme dolaska braće Žužul igrao četvrtu liga, ekipa je imala stanoviti potencijal, ali je za proboj u više rangove iz godine godinu trebalo pojačati, što igrački, što stručni kadar. Za sportskog direktora je tako dovedena legenda Hajduka Nenad Pralija te su, Slaven i Jozo Žužul u dogovoru s njim počeli krojiti novu igračku strukturu.
– Uglavnom sav taj dio koji se naslanja na igrače i oko igrača, u razgovorima rješavamo Pralija, brat i ja. On nešto predloži, mi otvorimo diskusiju i onda zaključimo što je najbolje za klub. Za nas je klub na prvom mjestu i sve se mora podrediti potrebama kluba. Klub, klub i samo klub, sve ostalo je u drugom planu.

Posljednju prvoligašku utakmicu RNK Split odigrao je 1961. godine protiv Vojvodine, a za koji mjesec ga čeka premijera u HNL-u protiv Rijeka. Mosor je, kao pravi Splitovac, ponosno izrecitirao tadašnji sastav, ali i ustvrdio da je klub uvijek nekako pratila „pegula“ kroz povijest. Naime, u narednoj sezoni liga se smanjuje i čak će je pet ekipa morati napustiti pa ga je tako zanimalo kako će se Split snaći u takvoj situaciji.
– Ovo što se liga smanjuje, s jedne strane, nije nam ugodno, a s druge strane to znači da ćemo se morati bolje mobilizirati. Malo me je iznenadila ta odluka, ali imam povjerenje u tu momčad i tog trenera i čvrsto vjerujem da Split u prvoj ligi neće igrati samo jedno ljeto, siguran je Slaven Žužul.

– Split je uvijek bio alternativa u ovoj sredini. Hajduk je uvijek bio tu prvi, ali mi smo mu se nekako uspjeli približiti. Žužul je podsjetio Mosora da je klub gotovo osam godina bio u stečaju koji ga je gotovo uništio, a sada je stabilni budući prvoligaš za kojim se više ne vuku financijski repovi.

– Uspjeli smo ozdraviti klub, spriječili njegovo gašenje i omogućili da još ponosnije krene s nastupima u Ligi 16. U klubu se danas odlučuje i upravlja s jednoga mjesta, nema više menadžera, a ciljevi su jasno postavljeni, dodao je Žužul.

Split će u prvoj ligi voditi prekaljeni trenerski lisac Ivan Katalinić iako ga je u nju uveo jedan drug trener – Tonči Bašić.
– Mi smo uistinu s Bašićem došli u prvu ligu i on je odradio lavovski posao. Iza nas je jedna velika epizoda u drugoj ligi u kojoj je bilo uspona i padova, pogodaka i pogrešaka te smo Pralija, Jozo i ja zaključili da ćemo njemu i klubu najviše pomoći tako da mu dovedemo jednog iskusnog trenera od koga se neke stvari mogu dodatno naučiti. Htjeli smo ga dalje odgajati kao stručnjaka te smo mu, stoga, ponudili da bude Katalinićev pomoćni trener što je on na kraju odbio, prisjetio se pomalo sa sjetom Žužul nedavne epizode oko promjene trenera.

Poseban ponos Splita je njegova omladinska škola u kojoj trenira oko 400 djece, a vode je poznato splitsko nogometno ime Darko Kike Butorović i tajnik Željko Sučić.
– Split je prisutan u svim natjecateljskim kategorijama, a njegovi kadeti i juniori već su imali zapažene rezultate u prvoj ligi, dok su seniori još igrali drugu ligu. Kike je to dignuo na jednu zavidnu razinu i vjerujem da će iz naše omladinske škole i u budućnosti izlaziti vrijedni igrači, ponosno će Žužul. Međutim, napominje Žužul, pred klubom još uvijek predstoji rješavanje problem oko pomoćnih terena koji su u vlasništvu Grada, a trenutačno ih koristi trgovačko društvo CTS.
– Zemlja nije Splitova, ali očekujem da će Grad u dogledno vrijeme ponuditi taj prostor klubu na trajno korištenje, uz uvjet da ih CTS napusti. Time bi dobili dodatni prostor na kojem bi mogli nastaviti razvijati našu školu.


Tijekom razgovora se potegnulo i pitanje povratka atributa „radnički“ u ime kluba.
– To „radnički“ je pripadalo Splitu i ja sam odavno rekao da ćemo sve ono što je njemu nekada pripadalo klubu i vratiti, bilo tu riječ o nekretninama ili imenu. Mislim da to ime nikoga ne vrijeđa, svi bi skupa trebali biti na nj ponosni te me uopće začuđuje da ga je netko jednom odlučio izbaciti. Split ne bi bio Split bez tog „radnički“ u imenu i bez njega bi mu uvijek nešto nedostajalo. Osim toga, klub je u povijesti uvijek bio posebno vezan za brodogradilište, tadašnju Jugoplastiku i lučke radnike i ne vidim razloga da se ta veza ne nastavi i dalje, rezolutan je predsjednik RNK Splita.

Žužul se osvrnuo i na odnose s gradskom upravom te ustvrdio da su oni trenutačno u uzlaznoj putanji.
– Zajedno s počasnim predsjednikom Žarkom Mihaljevićem bio sam nekoliko puta kod dogradonačelnice Anđelke Visković koja je stvarno imala razumijevanje za nas i u mnogočemu je pomogla u poboljšanju odnosa između RNK Splita i Grada Splita, zadovoljno je rekao Žužul, posebno referirajući se na pomoć oko gradnje dodatne infrastrukture u Parku mladeži koja je potrebna za dobivanje licence za nastup u prvoj ligi.

– Mi ćemo sve uvjete za licencu zadovoljiti, a kompletni radovi bi trebali biti gotovi kroz desetak dana. Bilo je priča da idemo igrati u Poljud, ali što ćemo tamo pored ovakvog stadiona?! Rekao sam, igrat ćemo u Parku mladeži ili nigdje!

Advertisements

1 Comment

Filed under Jozo Žužul, RNK Split, Slaven Žužul, Žužul

One response to “Mosorijada – gost Slaven Žužul: „RNK Split je za nas na prvom mjestu“

  1. Pingback: Mosorijada gostovanje Slaven Žužul 25.05.2011. | Slaven Žužul

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s